Sprzedam portal lub podejmę współpracę - oferty na legnica@legnica.net.pl

Dodatkowo: administracja stronami www, dodawanie ogłoszeń, instalacja i zarządzanie sklepami internetowymi

Legnickie bomby
 

Przedstawiam trzy przepisy na zapomniane w Polsce, ale bardzo popularne w Niemczech "Legnickie bomby". Jest to tradycyjne śląskie bożonarodzeniowe ciasto. Pochodzi jak sama nazwa wskazuje z Legnicy skąd zostało rozsławione na cały świat.

Do ich wypieku potrzebujemy okrągłe foremki - 5 cm średnicy (12 sztuk). Kto nie ma może wyciąć szerokie na 5 cm paski z folii aluminiowej i owinąć ją wokół szklanki, odwinąć i formy są gotowe.

Zachęcam legnickich ciastkarzy do wypieków tych pysznych i tak popularnych zwłaszcza u naszych zachodnich sąsiadów ciast. Chętnie zamieszczę informacje gdzie w Legnicy można je nabyć.

Poniższe przepisy są jednymi z wielu, które można znaleźć na stronach internetowych. Wystarczy w jakiejkolwiek wyszukiwarce np. www.google.pl wpisać "liegnitzer bomben".

Legnickie bomby wariant 1

Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
200g miodu
100g brązowego cukru trzcinowego
75g margaryny
75g rodzynek
40g siekanych migdałów
40g siekanych orzechów włoskich
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka rumu
2 jajka
1 paczuszka proszku do pieczenia
margaryna do natłuszczenia

Na polewę:
100g białej czekolady
150g gorzkiej czekolady
200g konfitury morelowej

Przygotowanie:
Miód z cukrem, margaryną i mlekiem podgrzać do powstania gładkiej masy. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka i rum wymieszać. Ugniatać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawami do piernika, rodzynkami, migdałami i orzechami. Ciasto nałożyć do 12 natłuszczonych foremek, albo z folii aluminiowej wyciąć okrąg o średnicy 15 cm, położyć na to szklankę o średnicy 5 cm i docisnąć. Zdjąć folię, napełnić ciastem powstałe foremki. Piec w rozgrzanym do 175*C piekarniku od 40 do 45 minut. Wyjąć ciastka z foremek. Podgrzać morelową konfiturę, przepuścić przez sitko i wymieszać z dwoma łyżkami wody. Posmarować tym torciki.
Czekoladę rozpuścić w wodzie. 1/3 gorzkiej czekolady rozsmarować na desce i jak stężeje zrobić nożem loki z czekolady, wyłożyć na to białą czekoladę i przyozdobić lokami z gorzkiej czekolady.

Legnickie bomby wariant 2

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
400 g miodu
250 g cukru
200 g konfitury morelowej
150 g masła
125 g siekanych migdałów
50 g posiekanej galaretki cytrynowej w lukrze
50 g posiekanej galaretki pomarańczowej w lukrze
125 g rodzynek
2 łyżki kakao
1 łyżeczkę przyprawy do piernika
4 ml rumu
4 jajka
1 paczuszkę proszku do pieczenia
margaryna do natłuszczenia
bułka tarta do posypania

Na polewę:
200 g czekolady

Przygotowanie:
Miód, drobny cukier i masło mieszając roztopić, potem pozostawić do ostygnięcia. Jajka z kakao, migdałami, przyprawą do piernika i rumem wymieszać. Zmieszać to z proszkiem do pieczenia, mąką i dodać do tego wystudzoną mieszankę miodową, wymieszać.
Umyte, wysuszone rodzynki wymieszać z drobno pokrojonymi marcepanami, galaretką pomarańczową, galaretką cytrynową i konfiturą.
12 foremek na bomby natłuścić i posypać bułką tartą. Napełnić do połowy ciastem, na to położyć masę marcepanową i przykryć resztą ciasta. Piec w rozgrzanym do 180*C piekarniku około 30 min. Czekoladową polewę roztopić i posmarować legnickie bomby.

Uwaga: Zamiast konfitury morelowej do nadzienia można też zastosować 100 g drobnych, upieczonych, kandyzowanych ananasów.


Legnickie bomby wariant 3

Składniki:
Ciasto:
500g mąki
400g miodu
250g konfitury morelowej
250g cukru
125g kostek galaretki cytrynowej w lukrze
125g posiekanych migdałów
125g masła
50g kakao
4 jajka
starta skórka z połówki cytryny
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczkę zmielonych goździków
1 łyżkę rumu
1 łyżkę wody różanej
paczuszkę proszku do pieczenia
Na polewę:
250g przesianego cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka masła
troszkę gorącej wody

Przygotowanie:
Miód, cukier i masło roztopić na małym ogniu i pozostawić do ostygnięcia. Jajka z przyprawami, kakao, rumem i wodą różaną wymieszać. Następnie wymieszać to z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę i wszystko wyrobić na ciasto gęściejsze niż naleśnikowe. Dopiero na końcu wymieszać z tym migdały, galaretkę cytrynową w lukrze. Ciastem napełnić pierścienie na bomby (do nabycia w sklepie z towarami dla domu) i na natłuszczonej blaszce piec ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 190-200 stopni. Wystudzone bomby posmarować konfiturą morelową i pokryć polewą czekoladową.

  • LEGNICA

  • Kalendarium
mapa Polski 07:51
15:47
położenie51° 12' N
16° 09' E
średnia wys.125 mpowierzchnia56 kmludność104 500kierunkowy76tabliceDLkody59-200 do 59-220

Legnica na mapie

Herb Legnicy

Legnica (dawniej Lignica, niem. Liegnitz) to ponad 100 tysięczne miasto, którego powierzchnia wynosi 56 km kw. Położona jest w widłach rzek Kaczawy i Czarnej Wody, na pograniczu Pogórza Sudeckiego i Niziny Śląskiej na 51:12 szerokości północnej i 16:10 długości geograficznej wschodniej.

Jest trzecim co do wielkości (po Wrocławiu i Wałbrzychu) miastem w województwie i 39. w Polsce. Klimat zaliczany jest do najcieplejszych w Polsce - średnioroczna temperatura wynosi ponad 8,5 stopnia C.

FotoAlbum

Stadion Miejski Park Miejski 03.05.2004 Rynek Zakaczawie 2004.06.23 Budowa galerii przy ulicy Chojnowskiej 26.06.2006 Ulica Powstańców Śląskich 03.05.2004 Zamek Piastowski Zakaczawie 26.06.2004 Budynek po Dresden Banku 02.05.2004 Kąpielisko Kormoran Park Miejski Kamieniczki Śledziowe

Orzeczenia Krajowej Izby Odwoławczej

Odwołujący uczestnik postępowania o udzielenie zamówienia publicznego dla kontraktu Nr K-121U pn. "Pomoc techniczna -Inżynier Kontraktu dla kontraktów liniowych: K-4/W, K-5/W, K-8/W" – konsorcjum, którego liderem jest Grontmij Polska Sp. z o.o. Poznań zarzucił Zamawiającemu - Toruńskim Wodociągom Sp. z o.o. w Toruniu, w prowadzonym postępowaniu naruszenie: przepisu art. 7 ust.

WYROK KIO/UZP 278/09 z dnia 2009-03-20