Sprzedam portal lub podejmę współpracę - oferty na legnica@legnica.net.pl

Dodatkowo: administracja stronami www, dodawanie ogłoszeń, instalacja i zarządzanie sklepami internetowymi

Pierogi legnickie
 

Ostatnie miejsce w Legnicy gdzie serwują pierogi legnickie


Wołanie z kuchni: - Kto prosił ruskie?
Odpowiedź z głębi baru: - Nikt. Same przyszli.


Przytoczona anegdota powstała ponoć w jednym z legnickich barów mlecznych(1). "Pierogi ruskie" trafiły do Legnicy wraz z przesiedleńcami z kresów wschodnich. Przymiotnik "ruskie" nie pochodzi od Rosji, ale od Rusi Czerwonej :) więc niechęć do nazwy może budzić zdziwienie. Jednakże często zadawane pytanie w barach mlecznych: czy są ruskie? doprowadzało do złośliwych uwag np. - co głupio pytasz, zobacz za oknem. Takie pytanie zwłaszcza w mieście zwanym "Małą Moskwą" korciło do dwuznacznych odpowiedzi. Ponoć problem okazał się na tyle poważny, że na początku lat 70-tych zajęły się nim ówczesne władze. W tym czasie miejsce "ruskich" zajęły u nas "pierogi legnickie", które od pierwowzoru odróżnia jeden składnik - żółty ser.


Recepturę na "pierogi legnickie" opracował w połowie lat 70-tych techolog z Legnickich Zakładów Gastronomicznych - pan Popek. On to właśnie w swojej recepturze pierogów nazwanych legnickimi zawarł żółty ser. Taką informację zaczerpnąłem można powiedzieć "u źródeł" od właściciela ostatniego w Legnicy baru mlecznego "Ekspres".


Pan Stefan Paluch, który w gastronomii pracuje już 50 lat podaje w swoim barze "pierogi legnickie" wykonane wg oryginalnej receptury.


"Pierogi legnickie" można dziś zjeść w wielu miejscach, ale są to najczęściej zwykłe "pierogi ruskie" podawane pod inną nazwą. Jeśli chcesz posmakować za nieduże pieniądze naszej jedynej regionalnej potrawy, sporządzonej według oryginalnej receptury w lokalu z minionej epoki to zapraszam do baru mlecznego "Ekspres" przy ulicy Dworcowej (naprzeciwko dworca PKP).


Górale mają swoje oscypki, Ślązacy mają kluski śląskie z modrom kapustom i wołowiną, a my mamy pierogi legnickie. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty do wykonania, nawet dla laika -) W zasadzie ciasto nie różni się niczym od tego przygotowywanego na pierogi ruskie, zaś farsz zawiera dodatkowo ŻÓŁTY SER. Można go dodawać według własnej oceny, ale pierogi najlepiej smakują gdy ŻÓŁTY SER stanowi 1/3 objętości farszu.


Składniki

Farsz:
- ziemniaki: 1 kg,
- ser(twaróg): 0,5 kg,
- 2,3 cebule,
- słonina: 10 dag,
- ŻÓŁTY SER (wg uznania, ok. 1/3 objętości farszu),
- sól, pieprz

Ciasto:
- mąka: 0,5 kg,
- woda: 200 ml(szklanka),
- sól,
- jajo: 1 szt.

Farsz: Wyszorowane ziemniaki ugotować "w mundurkach". ŻÓŁTY SER np. salami zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie jeszcze ciepłe ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę razem z serem, twarogiem i zrumienioną na złoty kolor, pokrojoną w kostkę cebulą, dodać do smaku pieprzu i soli. W razie braku maszynki można posłużyć się tłuczkiem z dziurkami do ziemniaków.

Ciasto: Mąkę przesiać, dodać jajko, sól. Dolewając wody zagnieść elastyczne ciasto. Na stolnicy posypanej lekko mąką rozwałkować dość cienko ciasto, a następnie wykrawać foremką, lub szklanką krążki o średnicy 5-7 cm. W krążek nałożyć nadzienie, zlepić dokładnie brzegi, Zwrócić należy uwagę na to by nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas "rozłażą się").

Pierogi wrzucamy do gotującej się, uprzednio osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować przez 3-4 minuty. Podawać polane tłuszczem i skwarkami lub jak kto woli śmietaną :)

(1) Bar mleczny - polski rodzaj baru szybkiej obsługi, powstały w okresie PRL. Podobny w działaniu do dzisiejszych barów McDonalds, ale oparty na tradycyjnej kuchni. Nazwa pochodzi od przewagi dań mlecznych. W jadłospisie występowały także potrawy oparte na jajkach (omlety) i kaszach, mączne (pierogi), znacznie rzadziej mięsne. W przeciwieństwie do przeważających współcześnie barów szybkiej obsługi na wzór zachodnich "snacków", bary mleczne charakteryzują niskie ceny dań. Mimo przekształceń gospodarczych i politycznych pewna liczba barów mlecznych istnieje do dziś. [...] źródło: Wikipedia

  • LEGNICA

  • Kalendarium
mapa Polski 07:51
15:47
położenie51° 12' N
16° 09' E
średnia wys.125 mpowierzchnia56 kmludność104 500kierunkowy76tabliceDLkody59-200 do 59-220

Legnica na mapie

Herb Legnicy

Legnica (dawniej Lignica, niem. Liegnitz) to ponad 100 tysięczne miasto, którego powierzchnia wynosi 56 km kw. Położona jest w widłach rzek Kaczawy i Czarnej Wody, na pograniczu Pogórza Sudeckiego i Niziny Śląskiej na 51:12 szerokości północnej i 16:10 długości geograficznej wschodniej.

Jest trzecim co do wielkości (po Wrocławiu i Wałbrzychu) miastem w województwie i 39. w Polsce. Klimat zaliczany jest do najcieplejszych w Polsce - średnioroczna temperatura wynosi ponad 8,5 stopnia C.

FotoAlbum

Stadion Miejski Park Miejski 03.05.2004 Rynek Zakaczawie 2004.06.23 Budowa galerii przy ulicy Chojnowskiej 26.06.2006 Ulica Powstańców Śląskich 03.05.2004 Zamek Piastowski Zakaczawie 26.06.2004 Budynek po Dresden Banku 02.05.2004 Kąpielisko Kormoran Park Miejski Kamieniczki Śledziowe

Orzeczenia Krajowej Izby Odwoławczej

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, zwany dalej „zamawiającym”, działając na podstawie przepisów ustawy dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tj.: Dz. U. z 2010 r., Nr 113, poz. 759 z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą Pzp”, prowadzi, w trybie przetargu nieograniczonego, postępowanie o udzielenie zamówienia na „Centrum Edukacyjne Usług Elektronicznych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu”.

POSTANOWIENIE KIO 976/12 z dnia 2012-05-21